Nederlands
Overzicht
21-09-2017

U wilt minder energie verbruiken, maar hoe doet u dat?

Een kostenpost die altijd weer terug komt is de energierekening. Hoe meer energie u verbruikt, hoe duurder u uit bent. Maar met de stijgende gasprijzen, stijgen die kosten bij een gelijkblijvend gebruik sowieso. Wat kunt u daar tegen doen? Maar ook, wat kost dat? Wegen de lasten wel op tegen de baten?

Energiezuinig verwarmen

Van alle uitstoot van CO2 in de Nederland, komt een derde uit gebouwen. Wanneer die gebouwen worden verduurzaamd, scheelt dat dus enorm veel milieuverontreiniging. Een manier om die uitstoot te verlagen is om energiezuiniger te verwarmen én te koelen. In traditionele kantoren is er vaak een combinatie van een verwarming (al dan niet op gas) én een losse airconditioning. Hitachi heeft oplossingen om deze twee onzuinige apparaten te vervangen voor één duurzame variant.

Duurzaam ondernemen

Naast te besparen op kosten, stoot je dus ook minder CO2 uit met een duurzaam klimaatsysteem van Hitachi. Zoveel minder, dat de overheid dit beloond met een subsidie. Dat betekent dat de overheid een lastenvermindering meefinanciert. Een win-win situatie dus. Voor de kleinere oplossingen is er de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en voor grotere klimaatsystemen is er de energie investeringsaftrek (EIA). Vanaf 2023 is het voor kantoorgebouwen verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Met een klimaatsysteem van Hitachi stijgt het energielabel 1 tot 2 stappen.

Renoveren of Verhuizen

Als u toch gaat renoveren of verhuizen met uw bedrijf, dan raden wij altijd aan om ook naar de isolatie van het pand te kijken. Het duurzaam opwekken van warmte of koeling helpt om minder energie te verbruiken. Maar wanneer het via kieren of slechte isolatie weer naar buiten verdwijnt, is er meer winst te behalen.

Warmtepomp

Een bestaande CV ketel vervangen voor een duurzaam alternatief gaat het beste met een warmtepomp. Zeker wanneer er sprake is van vloerverwarming, want dan is de besparing het sterkst. Vloerverwarming werkt namelijk met een lagere temperatuur dan oude radiatoren. Voor het zuinigste resultaat kunnen de oude radiatoren het best vervangen worden door moderne laagtemperatuur radiatoren. Wanneer de radiatoren blijven staan, heeft Hitachi een lucht/water warmtepomp die hoog temperatuur opwekt, de Yutaki S80. Op de Yutaki warmtepompen krijgt de gebruiker ISDE subsidie.

VRF

Wanneer een gebouw wordt verwarmd of gekoeld door middel van het blazen van lucht, dan kan dit systeem worden verduurzaamd door een VRF klimaatsysteem van Hitachi. Een VRF bestaat uit één buitendeel, die op hetzelfde moment warmte en koeling opwekt. Via leidingwerk wordt dit naar binnendelen getransporteerd. Per ruimte kan er worden ingesteld wat de gewenste temperatuur is. Doordat er slechts één systeem het binnenklimaat regelt, is het stukken zuiniger. Daarnaast werkt een VRF zo efficiënt, dat het in aanmerking komt voor de energie investeringsaftrek (EIA).

Zonnepanelen

Alle klimaatsystemen van Hitachi werken op elektriciteit en dus niet op gas. U kunt er voor kiezen om de elektriciteit zelf op te wekken. Op die manier is de uiteindelijke besparing nog groter, tot in het met meest ideale geval een energie neutraal pand.

 

Verduurzamen bedrijfspand