Nederlands
Overzicht
18-10-2017

Voorkom een boete! En verlaag het energielabel met Hitachi.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, heeft boetes uitgedeeld aan 26 eigenaren met gebouwen zonder energielabel. De hoogste boete bedroeg € 10.000. Er gaat de komende tijd meer gehandhaafd worden, vertelde Ed Blankestijn van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij een congres dat PropertyNL en ABN Amro organiseerden in het pas geopende duurzame gebouw Circl van ABN Amro aan de Zuidas.

Vanaf 1 januari 2015 controleert de ILT op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van gebouwen (woningen en utiliteitsgebouwen zoals kantoren en winkels). De ILT kan een bestuurlijke boete opleggen aan de eigenaren die verkopen of verhuren en die niet aan deze verplichting voldoen.

Vanaf 2023 moet ieder kantoor groter dan 100 m² verplicht minimaal energielabel C hebben. Paul Wessels van PropertyNL presenteerde een onderzoek waaruit blijkt dat momenteel nog maar bij 40% van de gebruikstransacties kantoren überhaupt een label bekend is. Bij bedrijfsruimte (20%) en winkels (30%) liggen die percentages nog lager. Verschillende sprekers tijdens het congres stelden vast dat eindgebruikers een sterke voorkeur hebben voor panden met een label en dan met name A-labels.

Hitachi kan een bijdrage leveren aan het energiezuiniger maken van een gebouw. De klimaatsystemen van Hitachi zijn zo zuinig, dat het energielabel 1 of 2 stappen wordt verlaagd. Daarmee verhoogt u de waarde van uw gebouw en kost het verwarmen of koelen van het gebouw minder energie, waardoor u kosten bespaart.

Meer informatie? Neem contact met ons op via info@hdkl.nl of +31(0)88-4355400.

Energielabel verplicht bij de verkoop van gebouwen