Nederlands
Overzicht
02-08-2017

Steeds vaker werken bouwbedrijven door tijdens de bouwvak.

In de conservatieve bouwbranche is het al jaren gebruikelijk dat een bedrijf in de zomer 3 weken zijn deuren sluit, zodat iedereen op hetzelfde moment vakantie heeft.

Andere branches kennen deze traditie niet en daar blijft de vraag naar bouwpersoneel ook tijdens de vakantie bestaan. Er wordt sinds tijden niet zoveel gebouwd als nu. Nu dat het consumentenvertrouwen hoog is en de economie is aangetrokken, is de vraag vanuit particulieren naar bouwlieden ook groot. Daarom zie je steeds vaker dat bouwbedrijven ook tijdens de bouwvak blijven doorwerken.

Het is uiteraard aan de bouwbedrijven zelf om te bepalen of ze dicht zijn tijdens de bouwvak. Er is namelijk geen wetgeving die het ze verplicht. Uiteraard krijgt het personeel wel vrij, maar ze kunnen zelf kiezen wanneer. Net zoals in de meeste branches.

En daar zijn de meeste werknemers blij mee. Zij hoeven niet persé in het dure hoogseizoen hun vakantie te boeken, maar kunnen in plaats daarvan een keer in het voorjaar én in het najaar. Voor de werkgever heeft het ook voordelen. Zo gaan de werkzaamheden altijd door. En in de zomer is de kans op mooi weer groter en dat maakt sommige klussen makkelijker.

Of de bouwvak ooit zal worden afgeschaft? De tijd zal het leren.

De NOS maakte er dit item over: http://nos.nl/video/2184858-wel-of-niet-doorwerken-in-de-bouwvak.html