Nederlands
Overzicht
01-09-2017

Het woord zegt het al, beheersing van het klimaat. Maar wat houdt dat in? En wat is er voor nodig?

Een prettig klimaat heeft te maken met drie aspecten, namelijk:

  • Temperatuur
  • Ventilatie
  • Isolatie

Wanneer deze aspecten goed voor elkaar zijn, heeft u een prettig binnenklimaat.

Temperatuur

Uiteraard is de temperatuur van belang voor een prettig binnenklimaat. Dit is het eerste dat u merkt als de klimaatbeheersing niet naar behoren functioneert. Een prettige temperatuur is persoonlijk, het is dan van belang dat dit per ruimte ingesteld kan worden. Afhankelijk per klimaatsysteem, kan de ingestelde temperatuur op verschillende manieren worden afgegeven.

Dit kan bijvoorbeeld via radiatoren of vloerverwarming. Daarbij wordt eerst water verwarmd die vervolgens in een circuit van leidingen wordt rondgepompt. Deze manier van duurzaam verwarmen wordt gedaan door een lucht/water warmtepomp, zoals een Yutaki van Hitachi.

Een andere manier van verwarmen kan via de lucht. Verwarmde lucht wordt dan de ruimte binnen geblazen. Er zijn verschillende soorten units die deze taak op zich kunnen nemen, voorbeelden zijn: een plafondunit, die vlak onder het plafond wordt gehangen, een cassette-unit, die in een systeem plafond gebouwd zit, een kanaalunit is compleet weggewerkt of een wandunit. Dit zijn allemaal zogenaamde lucht/lucht warmtepompen.

Alle bovenstaande varianten, kunnen naast verwarmen ook koelen. Dit geldt zowel voor een lucht/water warmtepompen als lucht/lucht warmtepompen. Doordat lucht/lucht warmtepompen vocht onttrekken uit de lucht en er dus geen vrees is voor condens, kunnen deze warmtepompen sterker koelen dan de lucht/water variant.

Wat ook voor alle varianten hierboven geldt, is dat er een buitendeel nodig is om warmte of koeling op te wekken. Doordat gebruik gemaakt kan worden van energie die in de buitenlucht zit, verbruiken de klimaatsystemen van Hitachi minder elektriciteit.

Ventilatie

Wanneer een ruimte niet goed geventileerd is en de binnenlucht niet ververst wordt met frisse buitenlucht, komt dat het comfort niet ten goede. In eerste instantie is dit niet goed merkbaar, maar als er niet genoeg verse lucht en dus zuurstof aanwezig is in een gebouw, krijg je op den duur een duf gevoel.

Daarom moet er bij het ontwerp van de klimaatbeheersing ook de ventilatie worden meegenomen. Er zijn verschillende soorten ventilatie mogelijkheden.

  • Natuurlijke ventilatie is niets meer en niets minder dan een open raam.
  • Mechanische ventilatie. Dit is het afvoeren van oude lucht via het ene kanaal en de toevoer van verse lucht via het andere kanaal. Beide kanalen worden aangedreven door een ventilator, die in een zogenaamde luchtbehandelingskast (LBK) verwerkt is.
  • Mechanische ventilatie met natuurlijke toe- of afvoer. Bij natuurlijke toevoer wordt verse lucht via bijvoorbeeld een raamrooster aangezogen en oude lucht mechanisch afgezogen. Bij natuurlijke afvoer is dit precies andersom.

Met een warmteterugwinningsunit (WTW), kan de warmte van binnen worden hergebruikt. De afgevoerde warme lucht, verwarmt de WTW. Verse lucht komt ook langs deze WTW en wordt daarmee voorverwarmd. Dit scheelt energie. De enige variant waarbij dit mogelijk is mechanische ventilatie. Voor elke toepassing is mechanische ventilatie mogelijk, van woningen tot aan grote kantoorpanden.

Isolatie

Het laatste punt heeft te maken met de zogenaamde schil van het gebouw, oftewel de toepassing van isolatie, het gebruik van dubbelglas en (de afwezigheid van) kieren en gaten. Hoe slechter de schil van het huis is, hoe groter de capaciteit moet zijn van het klimaatsysteem. Een natuurkundig principe zorgt ervoor dat koude lucht zich verplaatst naar warme lucht. Bij een slechte schil, betekent dit dat in de zomer gekoelde lucht naar buiten gaat en in de winter komt er koude lucht binnen. U kunt dus nog zo’n duurzaam klimaatsysteem hebben, wanneer de schil van het gebouw niet goed is zal klimaatsysteem meer energie moeten verbruiken om dit te compenseren.

De drie pijlers temperatuur, ventilatie en isolatie gelden voor alle vormen van klimaatbeheersing. Of het nu gaat om een single split airconditioning voor een slaapkamer, een warmtepomp voor een woonhuis of een VRF Systeem voor een compleet ziekenhuis. Hitachi levert al deze klimaatsystemen. Graag adviseren wij u over welke vorm van klimaatbeheersing het beste past bij uw situatie. Wij helpen u graag via info@hdkl.nl of +31(0)88-4355400. 

Wat is klimaatbeheersing?